MASURA M 02/2A
IMBUNATATIREA PERFORMANTEI ECONOMICE A TUTUROR EXPLOATATIILOR AGRICOLE PENTRU CRESTEREA COMPETITIVITATII PE PIATA
Implementarea acestei masuri este necesara deoarece la nivelul teritoriului GAL au fost identificate o serie de nevoi pentru investitii in active fizice in sectorul agricol. De asemenea, sectorul de prelucrare a produselor alimentare este slab dezvoltat comparativ cu productia primara de produse agricole existenta la nivelul zonei. Asadar, sunt necesare investitii care să conducă la creșterea nivelului de dotare tehnică al exploatațiilor cu potenţial în implementarea proiectelor de investiţii viabile, care să asigure continuarea procesului de modernizare al exploataţiilor agricole prin modernizarea construcțiilor fermei, echipamentelor și utilajelor tehnice, dotarea tehnica a fermelor. Se impune introducerea de tehnologii noi, moderne și „prietenoase cu mediul” care să contribuie la creșterea nivelului de performanță al exploatațiilor si care sa permita cresterea valorii produselor primare. Măsura contribuie la crearea de noi locuri de munca in sectorul agricol si cresterea viabilitatii exploatatiilor prin imbunătăţirea performanţelor generale, prin creşterea competitivităţii activităţii agricole, a diversificării producţiei agricole şi a calităţii produselor.
Masura vizeaza actiuni care sa conduca la noi oportunitati de diversificare prin:
Proiectele selectate vor contribui la stimularea inovării în teritoriul GAL ECOLEG OLT DUNARE prin introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, diversificarea productiei, ajustarea profilului, nivelului si calitatii productiei la cerintele pietei, inclusiv a celei ecologice, precum si introducerea si utilizarea energiei din surse regenerabile.
Investiţiile realizate în cadrul acestei măsuri vor fi din categoria celor „prietenoase cu mediul” fiind selectate cu prioritate proiectele care adoptă soluţii de obţinere a energiei din surse regenerabile, cele pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si reducerea emisiilor de amoniac din agriculturaProiectele selectate vor contribui la stimularea inovarii prin introducerea si dezvoltarea de tehnologii si procedee noi, diversificarea productiei, ajustarea profilului, nivelului si calitatii productiei la cerintele pietei, inclusiv a celei ecologice, precum si introducerea si utilizarea energiei din surse regenerabile. Investitiile realizate in cadrul acestei masuri vor fi din categoria celor „prietenoase cu mediul” fiind selectate cu prioritate proiectele care adopta solutii de obtinere a energiei din surse regenerabile, cele pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si reducerea emisiilor de amoniac din agricultura. Prin aceasta masura se asigura sprijin pentru infiintarea si dezvoltarea unor activitati agricole care creeaza premisele unei agriculturi sustenabile, prin utilizarea responsabila a resurselor naturale reducand emisiile de GES si emisile de amoniac, imbunatatind astfel nivelul global de performanta si de durabilitate al explotatiilor agricole.
Beneficiari directi
Valoarea ajutorului public nerambursabil va fi cuprinsa intre: 5.000 – 200.000 Euro; pentru achiziții simple – max. 100.000 euro pentru fermele mici (intre 8.000–11.999 SO):